EMDR Therapie Amsterdam - Therapeut Nieuwenhuijs
400
page-template-default,page,page-id-400,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

EMDR | Therapie Amsterdam

Ik gebruik EMDR bij het verwerken van trauma. Voor mij is het niet perse een op zichzelf staande vorm van therapie. Ik gebruik EMDR regelmatig in combinatie met meer contact maken met je lichaamsbewustzijn, omdat ik merk dat die combinatie meer effect heeft.

Wat is EMDR?

EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. De Amerikaanse psychologe Francine Shapiro heeft deze vorm van therapie ontwikkeld. Het is een therapie voor mensen die een schrokkende ervaring hebben meegemaakt. Dat kan een ongeval zijn of een geweldmisdrijf. Maar het kan ook een traumatiserende ervaring zijn uit je jeugd waarvan je soms niet eens weet dat die heeft plaats gevonden.

Samenvattend kan je zeggen dat sommige ervaringen uit de vroege jeugd bepalend blijven op ons gedrag van nu of nare ervaringen blijven geven zoals nachtmerries, flashbacks, vermijdend of angstig gedrag. Wanneer dit gedrag aan bepaalde criteria voldoet wordt dit Post Traumatische Stress Stoornis (PTTS) genoemd.

Cliënt met de klacht PTSS: “Enigszins sceptisch kwam ik binnen als rationalist. Wat moet je toch met gevoel als je het allemaal kunt bedenken. Patrice heeft mij de andere kant laten zien en mijn gevoel en ratio aan elkaar kunnen koppelen op een fijne manier … Niet alleen begrijp ik nu meer van mijzelf maar ook hoe anderen mijn gedrag ervaren.” Lees meer reviews

Hoe gaat EMDR in z’n werk?

De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. Doorgaans zal dat de hand van de therapeut zijn. De therapeut zal vragen de aandacht hierop te richten en daarna de hand op ongeveer 30 centimeter afstand, voor het gezicht langs, heen en weer bewegen. Een ander methode gebeurt door middel van een koptelefoon waarbij geluiden afwisselend rechts en links worden aangeboden.

Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt dan vragen wat er in gedachten naar boven komt en wat je in je lichaam voelt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set oogbewegingen gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

 

Werkt EMDR?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. Hoe deze therapie precies werkt is nog niet met zekerheid ontdekt.

Een verklaring voor de effecten van EMDR is dat de combinatie van het sterk denken aan de traumatische gebeurtenis en de aandacht voor de afleidende stimulus er voor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Omdat een traumatische herinnering wanneer deze in gedachten wordt genomen zowel levendig als intens is, kost dit betrekkelijk veel geheugencapaciteit. Maar het zo snel mogelijk volgen van de vingers van de therapeut, zoals dat bij EMDR gebeurt, kost ook geheugencapaciteit. Door deze concurrentie van werkgeheugentaken is er weinig plaats voor de levendigheid en de naarheid van de herinnering. Dit biedt de patiënt de mogelijkheid om een andere betekenis aan de gebeurtenis te geven.

EMDR is een kortdurende therapievorm. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om de normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

emdr-therapie-amsterdam

Hoe weet je of EMDR kan worden toegepast?

In het begin van de therapie zal uw EMDR-therapeut uitgebreid aandacht besteden aan de oorzaak en achtergronden van de klachten. Daarnaast wordt er een taxatie gemaakt van een aantal individuele kenmerken waaronder de persoonlijke draagkracht en de last die men van de klachten ondervindt. Hieruit zal blijken of een gerichte traumabehandeling op dat moment noodzakelijk of nodig is, en of daarvoor EMDR kan worden gebruikt.