Familieopstellingen | Therapie Amsterdam
Wat is een familieopstelling?
Familieopstellingen zijn driedimensionale verbeeldingen van wat er zoal rond jouw vraag of klacht speelt. Vragen voor een familieopstelling zijn bijvoorbeeld ‘hoe kan ik keuzes maken?’, ‘welke rol speelt mijn ziekte in mijn leven en hoe kan ik die plaatsen?’, ‘ waarom voel ik mij snel afgewezen?’. Eigenlijk kun je van alles vragen, zolang het maar over jou gaat.
Want zo’n opstelling gaat over jou en geeft je heel snel inzicht over bepaalde aspecten van je situatie. En omdat het zo fysiek is, begrijp je het niet alleen met je hoofd, maar in je hele wezen. Laat het mij toelichten.
Niemand is alleen. Niemand komt nergens vandaan
Jouw leven speelt zich af in meerdere ‘systemen’. Dat kan je gezin zijn, maar ook de familie waar je uit voort komt of bijvoorbeeld een hechte oude vriendenclub. Het is een groep met haar eigen regels en wetten, waar iedereen zo zijn rol heeft.
Gezin- en familiesystemen
Ik werk met gezins- en familiesystemen, omdat daar je basis te vinden is. Het netwerk, de rollen en patronen zijn doorgaans onzichtbaar, maar vertalen zich in gedrag. Regelmatig bepaalt het juist hoe jij je niet wilt gedragen. De invloeden zijn onzichtbaar maar bepalen – zonder dat je weet – wat aan je onvermogen tot zelfsturing ten grondslag ligt. Ze komen naar buiten in jouw klachten en vragen. Hierbij gaat het zowel om levensvragen, psychische klachten, symptomen en ziekten.
De intense beleving van jouw wereld
Met een ‘opstelling’ krijg je de onzichtbare onbewuste processen en patronen in jouw systeem klip en klaar te zien. Je staat letterlijk tussen de mensen uit jouw ‘systeem’. Dat levert bijna altijd onmiddellijk inzicht op. De abstracte en onmerkbare onderlinge patronen worden plotsklaps zichtbaar. Van binnen draag je de beelden hoe je met de mensen met wie je opgroeide verbonden bent, soms op een onzichtbaar onvrije wijze. In de opstelling representeren personen de mensen die in jouw leven een rol hebben gespeeld.
Je ziet verbanden, je herkent gedrag en je snapt meteen wat jouw kan helpen. Je kunt je (gezondheids)klachten beter plaatsen en weet beter hoe je ermee om kunt gaan. Wat het voor je betekent, wat het voor je doet. Je ervaart wie je bent én waarom je zo bent en waar je verstrikt in bent geraakt.