Familieopstellingen | Therapie Amsterdam - Therapeut Patrice Nieuwenhuijs
396
page-template-default,page,page-id-396,page-child,parent-pageid-378,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Familieopstellingen | Therapie Amsterdam

familieopstellingen-therapie-amsterdam-patrice-nieuwenhuijzen

Wat is een familieopstelling?

Familieopstellingen zijn driedimensionale verbeeldingen van wat er zoal rond jouw vraag of klacht speelt. Vragen voor een familieopstelling zijn bijvoorbeeld ‘hoe kan ik keuzes maken?’, ‘welke rol speelt mijn ziekte in mijn leven en hoe kan ik die plaatsen?’, ‘ waarom voel ik mij snel afgewezen?’. Eigenlijk kun je van alles vragen, zolang het maar over jou gaat.

Want zo’n opstelling gaat over jou en geeft je heel snel inzicht over bepaalde aspecten van je situatie. En omdat het zo fysiek is, begrijp je het niet alleen met je hoofd, maar in je hele wezen. Laat het mij toelichten.

Niemand is alleen. Niemand komt nergens vandaan

Jouw leven speelt zich af in meerdere ‘systemen’. Dat kan je gezin zijn, maar ook de familie waar je uit voort komt of bijvoorbeeld een hechte oude vriendenclub. Het is een groep met haar eigen regels en wetten, waar iedereen zo zijn rol heeft.

Gezin- en familiesystemen

Ik werk met gezins- en familiesystemen, omdat daar je basis te vinden is. Het netwerk, de rollen en patronen zijn doorgaans onzichtbaar, maar vertalen zich in gedrag. Regelmatig bepaalt het juist hoe jij je niet wilt gedragen. De invloeden zijn onzichtbaar maar bepalen – zonder dat je weet – wat aan je onvermogen tot zelfsturing ten grondslag ligt. Ze komen naar buiten in jouw klachten en vragen. Hierbij gaat het zowel om levensvragen, psychische klachten, symptomen en ziekten.

De intense beleving van jouw wereld

Met een ‘opstelling’ krijg je de onzichtbare onbewuste processen en patronen in jouw systeem klip en klaar te zien. Je staat letterlijk tussen de mensen uit jouw ‘systeem’. Dat levert bijna altijd onmiddellijk inzicht op. De abstracte en onmerkbare onderlinge patronen worden plotsklaps zichtbaar. Van binnen draag je de beelden hoe je met de mensen met wie je opgroeide verbonden bent, soms op een onzichtbaar onvrije wijze. In de opstelling representeren personen de mensen die in jouw leven een rol hebben gespeeld.

Je ziet verbanden, je herkent gedrag en je snapt meteen wat jouw kan helpen. Je kunt je (gezondheids)klachten beter plaatsen en weet beter hoe je ermee om kunt gaan. Wat het voor je betekent, wat het voor je doet. Je ervaart wie je bent én waarom je zo bent en waar je verstrikt in bent geraakt.

Hoe werkt een familieopstelling in een individuele sessie?

Ik help je bij het neerzetten van jouw opstelling. Je kiest, uit een groep deelnemers, intuïtief de plaatsvervangers voor jou, je familieleden en/of andere personen die een rol spelen in het systeem waar je vraag mee samenhangt. Je zet ze in de ruimte.

Hun reacties, hun bewegingen, laten doorgaans heel snel en haarscherp zien wat er speelt. Dat is een intense ervaring. Niet alleen voor de vraagsteller maar ook voor de plaatsvervangers. Het levert daarom alle deelnemers waardevolle inzichten op over eigen thema’s en vraagstukken. Je ziet dan ook vaak dat mensen die ooit onderwerp waren van een opstelling later terugkomen om anderen te helpen.

En dan gaan we aan de slag met de opstelling: we gaan afbakenen en kaderen zodat jouw ‘verstrikte’ energie weer los komt en voor jou ter beschikking komt. Belangrijk zijn de volgende systemische ‘wetten’:

  1. Alles binnen een groep moet een plek krijgen. Wordt iets of iemand verzwegen, en je geeft het een plek in de opstelling, dan merk je dat je letterlijk ‘lucht’ krijgt en de energie weer gaat stromen.
  2. Wat eerst komt, komt eerst. Onopgeloste problemen in vorige generaties hebben invloed op latere generaties. Door hiernaar te kijken en dit los te leren laten voel je je meer vrij om je eigen leven te leven.
  3. Het herstellen van de balans tussen geven en ontvangen tussen mensen. Sommige mensen ontzeggen zichzelf geluk omdat ze geleerd hebben alleen maar te geven en niet te ontvangen.

Prachtig resultaat

Het ervaren in een opstelling en je eigen plek innemen in je systeem van herkomst, geeft een gevoel van heling op een diepere laag. Daarbij is de collectieve ervaring, de bijdrage van anderen en het samen onderzoeken van verbanden een verrijkende ervaring die je ook zonder klacht veel op kan leveren.

Therapeut Patrice Nieuwenhuis & psycholoog Petra van der Heiden, gespecialiseerd in familieopstellingen
therapie- therapeut-amsterdam-patrice-nieuwenhuijs
psycholoog-familieopstellingen-petravanderheiden

Voor familieopstellingen in groepsverband wil ik je graag mijn collega Petra van der Heiden aanbevelen, een ervaren psycholoog en systeemopsteller. Zij organiseert regelmatig opstellingsdagen in Asperen, het midden van het land, waar je je vraag kunt inbrengen. Dat gebeurt in groepen van maximaal 8-12 mensen.

Daarnaast is het mogelijk om bij Petra jouw vraag in te brengen tijdens een sessie systemische paardencoaching. De krachtige en liefdevolle energie van paarden helpt mensen zich te verbinden met zichzelf en hun pad. Als je vragen hebt, dan kun je altijd contact met haar opnemen.