Therapie hooggevoelige Kinderen (HSP) - Therapeut Amsterdam
211
page-template-default,page,page-id-211,page-child,parent-pageid-378,bridge-core-3.2.0,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.6.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

Is uw kind erg gevoelig? Therapie hooggevoelige kinderen (HSP)

Wat is hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit?

Ik heb gemerkt dat hooggevoelige kinderen veel geruststelling en erkenning nodig hebben voor wie ze echt zijn. Anders richt de waarneming zich vooral op de buitenwereld. Daar gaan zij op zoek naar bevestiging en erkenning. Op die manier leggen zij de erkenning voor wie ze in wezen zijn buiten zichzelf. Ik help hooggevoelige kinderen om in zich zelf te geloven en te leren vertrouwen op hun fijnzinnige waarneming. Krijgen zij die erkenning en het begrip niet, dan zie je dat zij zich meer dan andere kinderen gaan aanpassen of gaan rebelleren.

hooggevoelige-kinderen-therapie-amsterdam-patrice-nieuwenhuijsHooggevoelige kinderen

In mijn praktijk zie ik veel liefde en zorg van ouders naar kinderen. En andersom. Daarnaast zie ik ook dat ouders het moeilijk vinden om hun hooggevoelige kinderen te begrijpen. Uit dat onbegrip is er ook niet de erkenning, geruststelling en bevestiging die het kind wel nodig heeft. Daarom betrek ik ouders graag in de therapie van hun kind(eren). En dat is leerzaam, want ouders gaan ineens ook meer van zichzelf ontdekken! Daarnaast is er bij ouders vaak behoefte om hooggevoeligheid te begrijpen. Daarom lees je hieronder alvast een beknopte uitleg.

Een klein beetje theoretische achtergrond

Elaine Arons (Ph. D.) onderzocht het fenomeen van ‘overgevoelige’ personen en definieerde de verzameling symptomen onder de naam High Sensitive Person (HSP), of hooggevoeligheid / hoogsensitief. Arons heeft er met haar onderzoeken voor gezorgd dat HSP steeds vaker geaccepteerd wordt als klacht. En dat is maar goed ook, want als je weet hoe je met hooggevoeligheid om kunt gaan, leef je een dieper en rijker leven.

Symptomen: Zo reageert je lichaam op hooggevoeligheid

Je kind ervaart stemmingen, licht, smaken en geluiden over het algemeen heftiger dan andere kinderen. Ze zijn ook heel gevoelig voor eigen emoties en gedachten. Soms kunnen zij verdwalen in de eigen gedachten en dromen. Ze hebben vaak het gevoel dat ze anders zijn en hebben de neiging om over te reageren (te dramatiseren) naar anderen of zij trekken zich juist terug. Zij gaan als het ware op slot, zodat hun binnenwereld onbereikbaar wordt. Dit geldt zowel voor henzelf als voor de ouders.

Is je kind hoogsensitief of gewoon gevoelig? Neem dan contact met mij op en ik luister naar jullie verhaal.

Hoe ziet de behandeling eruit en hoeveel behandelingen heb je nodig

Hoogsensitiviteit kun je niet wegnemen, want het is aangeboren. Ik kan je wel helpen je speciale talenten zo aan te wenden dat je kunt gaan genieten van je hooggevoeligheid.

Hooggevoelige kinderen weten diep van binnen wat écht contact is. Zij zijn er voortdurend naar op zoek. Gelukkig zorgen de meeste ouders met liefde voor hun kinderen. Dat is fijn en een mooie basis! Ik merk wel vaak dat ze het moeilijk vinden om écht in contact te zijn. Contact betekent letterlijk met je gevoel ergens bij zijn. Zo langzamerhand weten we dat bijna iedereen zich min of meer afsluit voor zijn echte gevoel om geen pijn te hoeven ervaren.

Een hooggevoelig kind zal vanaf de geboorte met de aandacht naar buiten gaan om te speuren naar de echte aanwezigheid van de ouder. Het hooggevoelige kind kan namelijk complex waarnemen en ziet vaak dat de ouder in zijn gevoel afwezig is. De aandacht van dit soort kinderen is zo gewend geraakt om buiten zichzelf te treden dat de stimuli van de buitenwereld te heftig binnen komen.

Tijdens de sessies leer ik de kinderen hoe ze de prikkels van buitenaf kunnen filteren. Ik leer hoe ze de aandacht bij hun adem kunnen brengen. Ik leer ze echt waar te nemen in plaats van DAT ze bezig zijn met WAT ze waarnemen. Ze leren meer rust te nemen zodat ze beter kunnen kiezen met welke signalen uit de buitenwereld ze in zee gaan of juist niet. De praktijk leert dat 6 tot 8 sessies genoeg zijn. Tussen de sessies krijgen kinderen oefeningen mee in het naar binnen brengen van de aandacht.