Hooggevoeligheid / hoogsensitief? HSP therapie Amsterdam - Therapeut Patrice Nieuwenhuijs
365
page-template-default,page,page-id-365,page-child,parent-pageid-378,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Hulp en begeleiding bij hooggevoeligheid in Amsterdam

Wat is hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit?

Om je gerust te stellen: Hooggevoeligheid is al zo oud als de weg naar Rome. Bovendien is een kleine 20% van de wereldbevolking hooggevoelig. Hooggevoeligheid is geen ziekte, het is een gave. Een gave, omdat je extreem goed kunt waarnemen. Dat is prachtig, maar vaak ook moeilijk.

hsp_hoogsensitief_hooggevoelig-therapie-amsterdam

Een klein beetje theoretische achtergrond
Elaine Arons (Ph. D.) onderzocht het fenomeen van ‘overgevoelige’ personen en definieerde de verzameling symptomen onder de naam High Sensitive Person (HSP), of hooggevoeligheid / hoogsensitief. Arons heeft er met haar onderzoeken voor gezorgd dat HSP steeds vaker geaccepteerd wordt als klacht. En dat is maar goed ook, want als je weet hoe je met hooggevoeligheid om kunt gaan, leef je een dieper en rijker leven.

De website www.hooggevoelig.nl legt hooggevoeligheid zo uit:
‘ …Gevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in samenwerking met de hersenen. Ergens in het proces van verwerking, tussen het binnenkomen van een prikkel en het verwerken ervan door de hersenen, loopt het bij hooggevoelige personen anders dan bij de meeste mensen. De informatieverwerking van een hooggevoelig persoon werkt op de één of andere manier uitgebreider en nauwkeuriger dan bij de gemiddelde persoon. Hooggevoeligen hebben daarmee dus niet zozeer betere zintuigen maar ze verwerken hun zintuiglijke indrukken vooral complexer… ‘

Symptomen: Zo reageert je lichaam op hooggevoeligheid
Je ervaart stemmingen, licht, smaken en geluiden over het algemeen heftiger dan andere mensen. Je bent ook heel gevoelig voor je eigen emoties en gedachten. Soms kun je verdwalen in je eigen gedachten en dromen. Je hebt vaak het gevoel dat je anders bent en je hebt de neiging om te over-reacten (dramatiseren) naar anderen of juist teruggetrokken te zijn.

Ben ik nou hoogsensitief of gewoon gevoelig? Neem contact met mij op en samen stellen we vast of je hoogsensitief bent.

Hoe ziet de behandeling eruit en hoeveel behandelingen heb je nodig
Hoogsensitiviteit kun je niet wegnemen, want het is aangeboren. Ik kan je wel helpen je speciale talenten zo aan te wenden dat je kunt gaan genieten van je hooggevoeligheid.

Hooggevoelige mensen weten diep van binnen wat écht contact is. Zij zijn er voortdurend naar op zoek en als kind naar opzoek geweest. Contact betekent letterlijk met je gevoel ergens bij zijn. Zo langzamerhand weten we dat bijna iedereen zich min of meer afsluit voor zijn echte gevoel om geen pijn te hoeven ervaren. Hooggevoelige mensen zullen vanaf de geboorte met de aandacht naar buiten gaan om te speuren naar de echte aanwezigheid van de ouder en mensen van wie ze houden. Het hooggevoelige kind kan namelijk complex waarnemen en ziet vaak dat de ouder in zijn gevoel afwezig is. Daarom ben je als hooggevoelig persoon gewend geraakt om met je aandacht buiten jezelf te treden.

Tijdens de sessies leer ik je hoe je de prikkels van buitenaf kunt filteren. Ik leer je hoe je je aandacht bij je adem kan brengen. Ik leer je echt waar te nemen in plaats van DAT je bezig bent met WAT je waarneemt. Je vindt meer rust waardoor je beter kunt kiezen met welke signalen uit de buitenwereld je in zee gaat of juist niet.

De praktijk leert dat je ongeveer 6 tot 8 sessies nodig hebt. Tussen de sessies kun je via mij ingesproken bodyscan oefenen in het naar binnen brengen van je aandacht.

Vertel mij jouw verhaal en ik kan je helpen.